Så undviker du att ramla i badrummet

Så undviker du att ramla i badrummet

En stor del av fallolyckorna i de svenska hemmen inträffar i de egna badrummen. Det är inte så konstigt med tanke på materialen golven är gjorda av och det faktum att det blir blött och fuktigt där inne. Men det finns åtgärder att vidta och saker att göra för att undvika fallolyckor. 

Av alla de tusentals fallolyckor som inträffar i de svenska hemmen så är det en stor del som sker i badrummet. Badrummen är designade för att undvika att fukt och vatten tar sig igenom ytskikten och på så sätt skapar fuktskador och mögel. De är också designade för att vara så lätta att rengöra som möjligt. Detta är jättebra ur hygienperspektivet.  

Dock leder detta till att vatten och fukt ligger på ytorna i badrummet. Ofta är det kaklat, ett material som blir halt som is då det är blött. Fler faktorer ställer till det. Det ligger ofta badrumsmattor på golven, dess kanter är perfekta om man vill snava. Det är dessutom ett rum där vi inte har glasögon på oss så ofta, så vår syn är nedsatt. 

Allt detta tillsammans gör att badrummen är högriskområden när det gäller fallolyckor. Speciellt för personer med dålig balans. 

Finns saker att göra 

Det finns saker att göra för att minska risken för fallolyckor. Duschpall är en lösning som minskar tiden du står upp i badrummet och då också risken för att falla. Du kan sitta framför handfatet eller när du duschar, utan att riskera att benen slås undan och du hamnar på golvet. 

En annan lösning är duschmattor. Det är mattor i ett material som är allt annat än halt och med sugproppar under då det fäster i golvet. Det är bra då du ibland behöver förflytta dig i badrummet. Dessa två hjälpmedel går utmärkt att kombinera.